2019.10.22. 13:45

Mennyiségi kontra minőségi faültetés

 

Egyre több helyről halljuk, hogy országszerte sokezer fát ültetnek.

Egy ilyen hír hallatán az egyik szemem sír a másik nevet.

Jó, hogy ilyen szintű igény van a faültetésre, rossz, hogy az ültetések nagy része az alulról jövő energiák és az anyagi erőforrások pazarlásához vezet. Gyenge minőségben ültetni kidobott pénz, rossz minőségben közpénzen ültetni pedig „hűtlen kezelés”. Emiatt mindenkit szeretnék arra ösztönözni, hogy a lelkesedéstét nem elvesztve, de okosan ültessen, a nagy darabszámot pedig váltsa fel az alacsonyabb darabszámmal, de jó minőségben elvégzett munka.

Megfelelő minőségű ültetés állomány szinten bonyolult, ezért mélységében átgondolt és tervezett kell legyen.

  • Nagy darabszám helyett fenntartható darabszámot határozzunk meg, melyet a várható hosszútávú fenntartási költségek biztosításával kell tervezni
  • Mérjük fel előzetesen az ültetés helyszínét az ültetés helyén futó közművekkel együtt.
  • A leendő fák időskori mérete is igazodjon az épületekhez és utakhoz.
  • Az új fák ne kerüljenek zárt lombkorona vagy más területről belógó ágak alá.
  • A  fafajt  a talaj, a vízellátottság és egyéb körülmények felmérése után ezek figyelembevételével válasszuk meg.
  • Ügyeljünk megfelelően iskolázott, egészséges csemetét választani. Ez sok esetben nagyobb költséggel jár, de hosszútávon biztosabb eredést és növekedést ad. Sok esetben egy kisebb, egészségesebb fa választása előnyösebb egy gyengült nagyobb méretűvel szemben. Munkaszervezés szempontjából is könnyebb dolgozn a kisebb fákkal. Jó lenne, ha volna a magyar piacon is faiskolai 6/8-as, 8/10-es törzskörméretű jól iskolázott csemete.
  • A faiskolai választásunk során a minél fejlettebb és fejlődésre alkalmas gyökérzetre figyeljünk.
  • Már ültetéskor biztosítsuk a fák utógondozását. Alkalmazhatunk technikai kiegészítőket: törzsvédő, ültetőgödör mulcsozását az elgazosodás ellen, stb. Ezek az intézkedések a fa fenntartását nagyban segítik, de az utógondozást nem helyettesíti
  • A fenntartóknak hangsúlyozzuk, hogy tilos kaszálni a fák körül. Védhetjük a fákat  műanyag törzsvédővel, de ez is csak félmegoldás.
  • Öntözzünk rendszeresen, lehetőleg dréncső lerakása nélkül. Ha mesterségesen segíteni akarjuk a locsolást építsünk be profi rendszert. Az öntözővíz mennyiségét a z időjáráshoz igazítsuk, és ha tudjuk, minél jobban használjuk a természetes csapadékvizet.
  • A fa fennmaradását szolgáló technikai berendezéseket rendszeresen ellenőrizzük.

Ha ezek megfontolására, a projekt tisztességes előkészítésére nincs idő és gazdasági keret akkor félő, hogy az ültetésre sem lesz. Egy fásítási projektet mindig meg kell, hogy előzzön a meglévő faállományunk felmérése. Ha ennek szakszerű fenntartásáról nem tudunk, vagy nem akarunk gondoskodni el kell gondolkodni az újabb fák ültetésén.

Mindenkit arra bíztatok, hogy ültessünk fákat és gondoskodjunk fenntartásukról, mert városias környezetben sajnos a fák nem önfenntartók, szükségük van ránk, de nekünk is rájuk.



Kapcsolódó cikkek